Zobacz koniecznie
  • Rozwój przemysłu w rolnictwieRozwój przemysłu w rolnictwie
    Rolnictwo to nic innego jak jeden z działów przemysłu, który wykorzystuje zasoby środowiska, w tym gleby. We współczesnym rolnictwie maszyny odgrywają bardzo istotną rolę, ponieważ dzięki nim rolnictwo ma możliwość …
  • Podwodne ogrody  morskich głębinPodwodne ogrody morskich głębin
    Dla tych, którzy lubią nurkować, nie ma wątpliwości, ze najpiękniejsze ogrody są pod wodą. Tworzą je rafy koralowe, które są przepiękne i nie da się ich z niczym porównać. Fascynujące …
  • Sklep lego WrocławSklep lego Wrocław
    Lego we Wrocławiu. Wrocław to bardzo piękne i duże miasto. Ściąga ono do siebie co roku tłumy turystów. Ale nie tylko wielu mieszkańców okolicznych miejscowości przyjeżdża co jakiś czas do …

postheadericon Znane i mniej znane odmiany jabłoni

Jeśli chodzi o odmiany jabłoni, to przyjęło się, że poszczególne gatunki dzieli się na odmiany letnie, jesienne, zimowe i późnozimowe. Wyczerpującej listy nie sposób tu stworzyć, bo jest tego wszystkiego za dużo. Nie mniej jednak są znane wszystkim odmiany. Z wczesnych popularna jest Oliwka Żółta, znana nam bardziej pod nazwą papierówka. Owocuje w połowie lipca, naprzemiennie. Oznacza to, że jeśli jednego roku mamy obfity zbiór, to w następnym roku jabłek już będzie znacznie mniej. Z odmian jesiennych znana jest antonówka. Jabłoń odporna na mróz i choroby. Jej owoce mają jasnożółty kolor i winny smak. Stosuje się je raczej na przetwory. Odmianą deserową jest lobo. Niestety odmiana ta średnio znosi mróz i choroby. Inne odmiany deserowe to Empire, McIntosh. Spartan. Koksa, Golden Delicious, Red Delicious. Ich miąższ jest smaczny, soczysty i aromatyczny, stąd te jabłka najlepiej nadają się do bezpośredniego spożycia. Ostatnim trendem w sadownictwie jest zwracanie uwagi na stare odmiany, takie jak szara reneta, która jest długowieczna i odporna na choroby.

Comments are closed.