Zobacz koniecznie
  • Jak dbać o różę przez cały rokJak dbać o różę przez cały rok
    Róże są niezaprzeczalnie jednymi z najpiękniejszych kwiatów a bogactwo rodzajów oraz kolorów w jakich możemy spotkać nasze ulubione róże jest niezwykłe, tak samo zresztą jak piękny, słodkawy zapach tych kwiatów. …
  • Pamiętajmy, że dla kogoś kto musi pracować hodowla zwierząt nie jest zbyt dobrym rozwiązaniemPamiętajmy, że dla kogoś kto musi pracować hodowla zwierząt nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem
    Każdy kto w dzisiejszym świecie marzy o posiadaniu własnego ogrodu z domem a także kilku zwierząt takich jak kury czy może kilka kóz powinien naprawdę zacząć wszystko robić żeby zrealizować …
  • Amerykańska przyroda na srebrnym ekranieAmerykańska przyroda na srebrnym ekranie
    Na ekrany polskich kin wszedł od niedawna film, opowiadający o ucieczce agenta wywiadu przez południowoamerykańską dżunglę. Nieustraszony bohater, ścigany przez lokalną policję, przemierzał gęsty tropikalny las, mając ze sobą tylko …

postheadericon Znane i popularne odmiany śliw

Jedną z popularnych odmian śliw jest Jerozolimka. Pochodzi prawdopodobnie z Anglii. Owce są duże i okrągłe, skórka ma kolor różowo-żółty. Miąższ ma ciemnożółtą barwę, jest bardzo smaczny i soczysty. Owoce te nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Drzewa są mało odporne na mróz. Znane są również Renklody, które dzielimy na kolejne odmiany. Wszystkie z nich są duże i kuliste. Różnią się odpornością na mróz i kolorem. I tak Renkloda Althana to owoce deserowe o skórce fioletowo-różowej, mało odporne na mróz. Lepiej warunki klimatyczne znosi Renkloda Zielona. Jak sama nazwa wskazuje, jej owoce mają kolor zielony i są doskonałe na przetwory. Natomiast Renkloda Ulena, odmiana wyselekcjonowana we Francji ma owoce koloru żółtego i źle znosi mróz. Kilka odmian ma także węgierka. Najbardziej rozpowszechniona jest Węgierka Zwykła. Jest mała, fioletowa, miąższ ma żółto-zielony kolor i dobrze odchodzi od pestki. Idealnie nadaje się na przetwory. Węgierka włoska jest znacznie większa od zwykłej i owocuje wcześniej. Inne rodzaje węgierek to Lutzelsachsa i Zimmera.

Comments are closed.