Zobacz koniecznie
  • Jak osłonić się przed wścibskim okiem sąsiadaJak osłonić się przed wścibskim okiem sąsiada
    Problemem wielu osób, które posiadają ogród lub działkę jest sąsiedztwo. Czasami aż z trzech stron otaczają nas inne działki, a nie każda z nich odpowiada naszym upodobaniom estetycznym. I podczas …
  • Najpiękniejsze elementy w naszych ogrodachNajpiękniejsze elementy w naszych ogrodach
    Lubimy cieszyć nasze oczy, dlatego też zawsze zwracamy uwagę (zwłaszcza przedstawicielki płci pięknej) na to, aby w naszym otoczeniu znajdowały się rzeczy naprawdę ładne, idealnie współgrające z otoczeniem. Ta sama …
  • Działka i wyposażenieDziałka i wyposażenie
    Szczęśliwi posiadacze, a czasem tylko użytkownicy zakładowych działek pracowniczych nie należeli do ludzi zamożnych. Elita nie gnieździła się na szczupłych działeczkach, maksymalnie stłoczonych na terenie należącym do zakładu, tylko budowała …

postheadericon Znane i popularne odmiany śliw

Jedną z popularnych odmian śliw jest Jerozolimka. Pochodzi prawdopodobnie z Anglii. Owce są duże i okrągłe, skórka ma kolor różowo-żółty. Miąższ ma ciemnożółtą barwę, jest bardzo smaczny i soczysty. Owoce te nadają się do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Drzewa są mało odporne na mróz. Znane są również Renklody, które dzielimy na kolejne odmiany. Wszystkie z nich są duże i kuliste. Różnią się odpornością na mróz i kolorem. I tak Renkloda Althana to owoce deserowe o skórce fioletowo-różowej, mało odporne na mróz. Lepiej warunki klimatyczne znosi Renkloda Zielona. Jak sama nazwa wskazuje, jej owoce mają kolor zielony i są doskonałe na przetwory. Natomiast Renkloda Ulena, odmiana wyselekcjonowana we Francji ma owoce koloru żółtego i źle znosi mróz. Kilka odmian ma także węgierka. Najbardziej rozpowszechniona jest Węgierka Zwykła. Jest mała, fioletowa, miąższ ma żółto-zielony kolor i dobrze odchodzi od pestki. Idealnie nadaje się na przetwory. Węgierka włoska jest znacznie większa od zwykłej i owocuje wcześniej. Inne rodzaje węgierek to Lutzelsachsa i Zimmera.

Comments are closed.